08
02/2010
0

Plenáris Strasbourgban

Kósa Ádám felszólalással kezdte a hetet, miután arra kérte az Európai Parlament elnökségét jelezze az Európai Bizottság felé, hogy a szabályzatban foglaltak ellenére nem kapott választ a Bizottságtól a fogyatékossággal élő munkavállalók bértámogatása ügyében feltett írásbeli kérdésére.

 

03
02/2010
0

Munkavállalók mellett

A Disability Intergroup (Fogyatékosügyi frakcióközi csoport) elnökeként megkezdődött a munka a kitűzött célok érdekében. A hét elején történt egyeztetéseket követően szerdán az úgy nevezett GTIS csoporttal találkozott Kósa Ádám. Az Európai Parlamenten belül működő szervezet, amelynek célja többek között a hozzáférés és a különféle szolgáltatások minőségének javítása, kilátásba helyezte, hogy mindent megtesznek, hogy javuljanak a fogyatékos munkavállalók esélyei, ha a parlamentben szeretnének dolgozni.

Kósa Ádám a hét második felében Budapesten tartózkodott, ellátva így az érdekvédelmi szervezettel (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) kapcsolatos munkákat.

Pénteken Orbán Viktor a Fidesz pártelnökének Országértékelő beszédét személyesen hallgatta végig a Millenáris parkban.

 

 

 

 

27
01/2010
0

Bizottságok hete

Hétfőtől szerdáig ülésezett a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság Brüsszelben, ahol a képviselők többek között megvitatták az Eurovignette-ről készült tanulmányt. Ennek háttere, hogy az európai Bizottság korábban felülvizsgálta az úgy nevezett Eurovignette Irányelvet, amely előrevetíti annak lehetőségét, hogy a környezeti díjak a helyi szennyezési és torlódási szintek szerint kerüljenek bevezetésre.
Szó esett a Fehér Könyvről, aminek stratégiai céljait az határozza meg, hogy a társadalom mind nagyobb mobilitást igényel és egyre magasabb szintű minőségi igényei vannak,
miközben a környezetszennyezés problémája megkérdőjelezi a közlekedési teljesítmények
növekedésének megengedhetőségét.
A képviselők emellett az EU tengeri közlekedésről alkotott 2018-ig tartó politikájával kapcsolatban tettek javaslatokat és határoztak meg célokat.
A Svéd Elnökség terveiről kedden folyt eszmecsere a bizottságban, míg a repülés biztonságról szóló irányelvek szerdán kerültek napirendre.

A Foglalkoztatási és Szociális Bizottság január 26-án és 27-én ült össze. A képviselők napirendjén a várandós és újszülött gyermeket nevelő édesanyák munkaügyi helyzete, és az EU 2020-as stratégiája is szerepelt.  A Spanyol Elnökség programját szerdán hallgatták meg a képviselők, majd eszmecsere következett Celestino Corbacho spanyol munka- és bevándorlásügyi miniszterrel, Trinidad Jiménez spanyol egészségügyi miniszterrel és Bibiana Aído esélyegyenlőségért felelős spanyol miniszterrel.
 

23
01/2010
0

A befolyásolás hete: január 18-22.

Visszalépett a bolgár biztosjelölt, újraválasztották európai ombudsmannak a görög Nikiforos Diamanduroszt, bemutatta prioritásait a spanyol EU elnökség, a képviselők vitát tartottak a földrengés következtében kialakult haiti helyzetről, a Duna Stratégiáról és ébresztőt fújtak a vállalatoknak is – nagyjából ezek voltak a hét legfőbb eseményei az Európai Parlamentben. Hab a tortán, hogy csatlakozott a twitterezők táborához Jerzy Buzek EP elnök.


Biztosjelöltek meghallgatása – Az Európai Bizottság négy további biztosjelöltjét hallgatták meg a képviselők Strasbourgban. Bombaként robbant a hír kedden, hogy a személyét ért támadások nyomán visszalépett Rumjana Zseleva bolgár biztosjelölt. „Működik a demokratikus folyamat a meghallgatásokon” – így kommentálta a hírt Jerzy Buzek az EP elnöke. A bolgár kormány új jelöltjét február 3 án hallgatja meg az EP.


Meghallgatások a Twitteren – A biztosjelöltek meghallgatását folyamatosan figyelemmel lehetett kísérni a Twitter mikroblogon. Néha 140 karakter is elég ahhoz, hogy valós időben követhessük a legfontosabb európai aktualitásokat.


Bemutatkozott a spanyol elnökség – Bemutatta programját a spanyol elnökség az EP-ben: a válságból való kilábalás a fő cél. A tervezett programok között szerepel az Innovating Europe elnevezésű cselekvési terv, miszerint a turizmus és a közlekedés fejlesztése sem maradhat el a közeljövőben. Kósa Ádám az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai Bizottságának fideszes póttagja üdvözölte a programot, de hangsúlyozta a fogyatékossággal élők érdekeit is. A közlekedés területén ma például nem kapnak egységes szolgáltatásokat az emberek, Kósa ezért azt javasolta egy egységes, minden közlekedési ágazatra vonatkozó magatartási kódex megalkotását, amit korábban Siim Kallas közlekedésügyi biztos jelölt is támogatott.


EP-vita Haitiről – Jerzy Buzek hétfőn az Európai Parlament együttérzését tolmácsolta Haiti népével a rengeteg áldozatot követelt földrengés miatt. A földrengés következtében kialakult helyzetről tartott vitát az EP kedd délután, az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton részvételével.


Újraválasztották az ombudsmant – A görög Nikiforosz Diamanduroszt 340 szavazattal választotta ombudsmannak az EP szerdán. A régi-új ombudsman 2014-ig töltheti be hivatalát. A belga Pierre-Yves Monette 289, az olasz Vittorio Bottoli 19 szavazatot kapott.


A képviselők elítélték Irán nukleáris programját – Az EP keddi strasbourgi vitájában a képviselők elítélték az iráni rezsim nukleáris programját és a hatóságok tüntetők elleni fellépését. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője azt mondta: Irán nukleáris programja sérti nemzetközi kötelezettségeit. Számos képviselő rámutatott: fontos különbséget kell tenni Mahmúd Ahmadinedzsád rendszere és az iráni nép között.


Csalódást okozott a koppenhágai csúcs – Óriási csalódásuknak adtak hangot az EP képviselők szerdai plenáris ülésükön, amikor megvitatták az ENSZ tavaly decemberi éghajlati csúcstalálkozójának kudarcát. Mint ismert, Koppenhágában nem sikerült tető alá hozni egy ambiciózus, jogilag kötelező erejű nemzetközi megállapodást. Az EP koppenhágai küldöttségének tagjai egyetértettek abban, hogy az EU nak egy olyan új stratégiára van szüksége, amely még az idén Mexikóban megnyitja az utat egy új, kötelező érvényű klímamegállapodás előtt.


Társadalmi felelősségvállalás - Az államnak meg kell védenie az emberi jogokat az üzleti világgal szemben, a vállalatoknak társadalmi felelősséget kell vállalniuk és a munkavállalók kezét nyugdíjba vonulásuk után sem szabad elengedni – ezt hangsúlyozta Kósa Ádám és Harlem Désir francia képviselő felszólalásában szerdán. Szóba került az is, hogy a Spanyol Elnökség tavaly novemberben felszólította az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy mutassanak példát a vállalatok társadalmi felelősségvállalása terén.

Duna Stratégia - Áder János az ivóvízbázis védelmét tartja a Duna Stratégia legfontosabb prioritásának, míg Kósa Ádám a folyó kultúrák összekapcsolásában betöltött szerepét hangsúlyozta az európai parlamenti vitában. Áder János néppárti képviselő leszögezte a Dunán csak olyan beavatkozások, fejlesztések valósíthatók meg, amelyek nem veszélyeztetik az ivóvíz-bázisokat. Kósa Ádám  azt hangsúlyozta, hogy a Duna összeköti a kultúrákat, ami egyben az Európai Unió egyik sarokköve is.

SWIFT – Az EP-képviselők nyomására az EU Tanácsa még tavaly elfogadta, hogy 2010 ben újratárgyalják az Egyesült Államokkal a banki adatok átadásáról szóló megállapodást. A lisszaboni szerződés hatályba lépésével az Európai Parlament most döntési jogkörrel rendelkezik a területen. Diego López Garrido a spanyol elnökség nevében ígéretet tett a képviselőknek arra, hogy január 25 én végre betekintést nyerhetnek a titokban megkötött, február 1-jén életbe lépő megállapodás szövegébe.

Jerzy Buzek a Twitteren! – Csatlakozott a twitterezők táborához Jerzy Buzek EP elnök, aki az Európai Parlament eddigi elnökei közül az első, aki munkájához igénybe veszi ezt a fajta internetes kommunikációs eszközt.